Tuky slúžia ako:
- zásoba energie
- dôležité pre tvorbu hormónov
- potrebné pre rozpúšťanie vitamínov (rozpustných v tukoch – A,D,E,K)
- protizápalový účinok
Tukové zásoby (pri 80kg chudom chlapovi, 10-15% tuku) predstavujú 8-12kg, tzn. cca 100000 kCal, čo je asi 50x viac energie ako v glykogéne.
Tuky nachádzajúce sa v strave delíme na:
- živočíšne (mliečne výrobky, tuk živočíchov, žĺtko – tuhé pri izbovej teplote)
- rastlinné (tekuté, s výnimkou kokosového oleja).
Podstatnejšie je ale rozdelenie z hľadiska chemických vlastností mastných kyselín:
- nasýtené tuky (Saturated Fats – SFA / SAFA, najmä živočíšne, ale sú aj v niektorých rastlinách)
- mononenasýtené tuky (Monounsaturated Fats – MUFA)
- polynenasýtené tuky (Polyunsaturated Fats – PUFA)
- trans tuky (Nenasýtené tuky s trans geometriou)
Energia obsiahnutá v 1g tukov: 9 kCal
Späť: Strava