Sacharidy sú vo všeobecnosti zlúčeniny C a H2O, teda uhlíka a vody (odtiaľ uhľohydráty / karbohydráty).
Slúžia ako rýchlo dostupný zdroj energie pre telo, kde sa nachádzajú v týchto formách:
- glukóza v krvi (cca 25g)
- glykogén vo svaloch (cca 300-400g)
- glykogén v pečeni (cca 100g)
Glykogénové zásoby predstavujú veľmi zhruba 500g, čiže 2000 kCal, čo je asi 50x menej ako tukové zásoby.
Sacharidy nachádzajúce sa v strave (len rastlinnej), sú:
- jednoduché (cukry)
- zložené (komplexné) – polysacharidy
Energia obsiahnutá v 1g sacharidov: 4 kCal
Dlohodobá nadmerná konzumácia sacharidov (najmä tzv. rýchlych, tj. s vysokým glykemickým indexom) je nebezpečným rizikovým faktorom pre metabolický syndróm (obezita, vysoký krvný tlak, cukrovka, ateroskleróza, atď). Veľmi orientačne, nadmerné množstvo sa uvádza viac ako cca 200-300g denne (plus množstvo zodpovedajúce výdaju energie fyzickou aktivitou). Pri súbežnom vysokom príjme tukov (nízkosacharidové stravovanie, paleo) je táto hranica výrazne nižšie, v súlade s typom stravovania.
Späť: Strava