Vitamíny rozpustné vo vode sú:
B – trieda (komplex) viacerých vitamínov (ide o chemicky rôzne látky, ktoré sa ale často nachádzajú v rovnakých potravinách)
- zdroje vo všeobecnosti: mäso, kvasnice, celozrnné obilniny, strukoviny (aj pivo, ale nakoľko skonzumovaný alkohol zabráni vstrebávaniu vitamínov, reálne k účinku vitamínu nedôjde)
- funkcia vo všeobecnosti: bunkový metabolizmus
- jednotlivé B vitamíny sú: B1, B2 (G), B3 (PP), B5, B6, B7 (H), B9 (M), B12
C (kyselina askorbová)
- zdroje: ovocie (najmä kyslej chuti ako šípky, ríbezle, rakytník, citrusy – nakoľko kyselina askorbová chutí (logicky) kyslo), zelenina (najmä brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel)
- funkcia: antioxidant, tvorba bielych krviniek, imunita, tvorba kolagénu (šlachy, kĺby, väzivá – napr. okolo zubov), vstrebávanie železa
- deficit: slabá imunita, skorbut
- DOD: cca 70mg (športovci potrebujú vyšší príjem, až 150mg, najmä vzhľadom na oxidatívny stres vznikajúci z fyzickej aktivity)
G,H,M,PP sú iné označenia pre rôzne vitamíny zo skupiny B.
Niekedy sa spomína aj vitamín P, ktorý označuje flavonoidy (bioflavonoidy), rastlinné látky (väčšinou účinné antioxidanty) nachádzajúce sa najmä v tmavom bobuľovom ovocí alebo citrusových plodoch.
Späť: Vitamíny