Bryndzové halušky, tradičné slovenské jedlo, ktoré mi pripomína moje detstvo. Ako všetci dobre vieme, nie je to žiadna zdravá dobrota do diéty, skôr kalorické jedlo na cheating day.
Mám však pre Vás dobrú správu: nedalo mi sa nezamyslieť a vymyslieť tento recept v zdravšom prevedení. Ste zvedaví, ako si pripraviť doma zdravé bryndzové halušky???
Na bryndzové halušky potrebujeme:
- 200 g ovsených vločiek (najlepšie z Lidlu)
- 2 vajíčka
- 2 stredne veľké zemiaky
- 0,5 dcl vody
- Soľ
- 150g bieleho gréckeho jogurtu
- kuraciu šunku (ja som použila 96%) alebo údené tofu (podľa toho, na čo máte viacej chuť)
- vňatku alebo mladú cibuľku
Postup:
Do hrnca si dáme zovrieť osolenú vodu. Počas toho, ako sa nám bude zohrievať voda, si spravíme cesto na halušky.
Všetky ingrediencie si zmiešame v jednej nádobe a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Keď máme cesto vymixované, pridáme nastrúhané zemiaky a premiešame lyžičkou. Cesto má byť hustejšej konzistencie, aby sa nám neroztekalo.
Následove, keď nám voda zovrie, budeme malou čajovou lyžičkou naberať cesto a pomaličky ho dávať do vody (rozmer halušky cca 1cm – ak máte sitko na halušky a robí sa Vám to tak ľahšie, môžete to skúsiť aj tak. Ale osobne sa mi lepšie robí lyžičkou). Halušky varíme tak cca 3–5 min vo vriacej vode. Záleží to od veľkosti halušiek. Preto odporúčam po 3 min varenia na miernom ohni, skúsiť ochutnať v akom sú halušky stave.
Ak máme halušky uvarené, scedíme ich cez sitko a dáme do dózy. Do druhej misky si vložíme bryndzu, biely grécky jogurt a vypracujeme hmotu do hladka, bez hrudiek. Na panvici si opražíme na kokosovom tuku šunku alebo tofu. Pokým sa nám restuje šunčička, pripravíme si tanierik, na ktorý si naberieme halušky, polejeme ich bryndzou a po orestovaní posypeme šunčičkou alebo tofu. Na vrch dáme ešte nakrájanú vňatku (mladú cibuľku). A môžeme podávať na stôl.
DOBRÚ CHUŤ VÁM PRAJEM
Odporúčaná konzumácia počas redukcie váhy: hlavné jedlo na obed (obedové menu).
Pozrite si aj video: zdravé bryndzové halušky